Ben je een hobby kweker of een beroepsmatige kweker dan herken je dit probleem zeker. Verkleurde bladen, bladluis noem het maar op.

Het belangrijkste bij bladproblemen is om de juiste diagnose te stellen. Als je niet weet wat er mis is weet je ook niet wat je moet doen. Dit kan ook een oorzaak gevolg probleem zijn van een handeling die je zelf hebt uitgevoerd.  Hieronder enkele mogelijkheden die problemen kunnen veroorzaken:

– Onjuiste PH of EC waarde

– Wijziging van voeding of voedingshoeveelheid

– Bladluis

– Wijziging van pot

– Temperatuur

Je ziet dat er een bladprobleem voor komt en je gaat dus op onderzoek uit. Je begint met het checken van je pH-waarde. Een neutrale pH waarde is 7. Om dit goed te kunnen meten neem je een glas met pH neutraal water. Zuur het dus af tot het een PH waarde van 7 hebt voor je begint met meten! Doe er een eetlepel aarde bij en roer het even door. Meet na ongeveer 30 minuten met een goed geijkte PH-meter het water om een goede pH waarde van de grond vast te stellen. Is de waarde niet goed? Composeer dit dan geleidelijk met voedingswater totdat deze weer op orde is.

Van voeding gewijzigd?

Ben je onderlaatst gewijzigd van je voeding of ben je meer voeding gaan geven? Controleer dan goed je voedingsschema of je niet te veel geeft. Als de pH waarde op orde is en het probleem is niet verholpen dan krijgt de plant naar verwachting teveel voeding. Hierbij zie je vaak een vergeelde kleur op de punten van de bladeren. Gestipte bladeren en het afvallen van een blad is ook een gevolg van te veel voeding. Dit veroorzaakt vaak een achterstallige groei, en dus verlaagde opbrengst.

 

Krullen of rollen je bladeren op? Dan is naar verwachting de tempratuur het probleem. Dit kan komen door een te groot verschil tussen dag en nacht. Is het in de kweekruimte voor jou niet aangenaam, dan is dat vaak ook voor de plant het geval.

Hier een kort lijstje met algemeen aan te raden temperaturen.

Zonder CO2 toevoeging: 21 – 26.5ºC, met CO2 toevoeging: 26.5 – 32ºC,

in de laatste twee weken van de bloeiperiode met geringe CO2 toevoeging:

21 – 26.5ºC. ‘s Nachts: in ieder geval boven de 15ºC.

En voor het voedingswater: 23ºC.

 

Heb jij nog vragen over jouw bladprobleem Reageer dan hieronder en wij zullen je vraag zo snel mogelijk beantwoorden.

Cart
  • No products in the cart.